Onze 5 favoriete winterbloeiers

Tijdens de wintermaanden gaat onze tuin in rust, maar gelukkig zijn er ook planten die zich net tijdens dit seizoen van hun mooiste kant laten zien. Wij zetten onze 5 favorieten voor jullie op een rijtje. 

Winterplanten_helleborus.png

Helleborus

Dé winterplant der winterplanten! Deze vrolijke winterbloeier staat ook bekend onder de naam ‘kerstroos’ en bloeit van eind januari tot begin april. De geliefde sterke plant is verkrijgbaar in verschillende kleuren en heeft een mooi decoratief patroon. Let erop om de verdorde bladeren te verwijderen zodra de bloemen ontluiken.

Hamamelis

Twee vliegen in één klap. Naast de leuke look van de Hamamelis (toverhazelaar), zal ook zijn heerlijke geur je kunnen bekoren. Deze plant kan perfect tegen vrieskou en van zodra er een streepje zon te zien is, ontkrult hij zijn bloemblaadjes. Let op, deze plant komt het beste tot zijn recht als solitair en kan na vele jaren tot 4 meter hoog en breed worden. Voorzie daarom steeds voldoende ruimte in je tuinontwerp. 

 

Chimonanthus

Chimonanthus heeft zijn Nederlandse naam “Winterzoet of Meloenboompje” niet gestolen. De heerlijke zoete geur van deze plant kan tot op wel 30 meter afstand waargenomen worden. Deze plant is erg onbekend, maar meer nog ondergewaardeerd. Tijdens de zomermaanden vervult hij een onopvallende rol, maar in het koude seizoen biedt hij een grote meerwaarde. Let wel, deze plant kan in zijn jonge jaren erg gevoelig zijn.

 

Viola

Van deze winterviooltjes kan je gedurende alle koude maanden genieten. Ze geven kleur aan je tuin en zijn naast de volle grond ook uiterst geschikt voor het planten in potten. M.a.w. de perfecte keuze als je je terras wilt opvrolijken tijdens de wintermaanden. 

 

Stachyurus

De “Staartaar” is één van de meest opvallende en verrassende kleine struiken die tijdens de winter een prachtig spel van hangende aren vormt. Zo lijkt de plant uit een gordijn van groen-gele aren te bestaan. De staartaar kent verder een mooie gele herfstverkleuring en is erg interessant voor bijen en andere insecten.

Hulp nodig bij het aanplanten of vormgeven van jouw tuin? Wij helpen je graag verder! 

Snoeivolumes, onze passie!

Snoeivolumes zijn onze passie, onze signatuur. Kreekhof Tuinen’s liefde voor organische volumes, zoals buxuswolken, beukenmassieven, taxusvolumes en hagen vloeit voort uit de talloze voordelen die ze bieden

Snoeivolumes.png

Allereerst, en niet onbelangrijk, geven snoeivolumes klasse en uitstraling aan je tuin. Het zijn structuurdragers die een mooie basis vormen en waar je zowel tijdens de winter als de zomer van kan genieten. 

Groen, bruin of zelfs zonder bladeren bieden ze ook tijdens de wintermaandeneen mooie basis en structuur aan de tuin. In de zomer creëren ze dan weer tuinkamers en natuurlijke afscheidingen. In grotere tuinen kunnen snoeivolumes voor verschillende gedeeltes en gezellige hoekjes zorgen, zodat je telkens weer een nieuw stukje van jouw tuin kan herontdekken op een prachtige zomeravond.  

Zo zijn bijvoorbeeld taxus, osmanthus of buxus een ideale keuze wanneer je variatie wilt brengen in vorm en hoogte. Tip: Hou er wel rekening mee dat je achteraan voor hogere beplanting zorgt dan vooraan. 

Om het mooiste resultaat te bekomen volgen wij steeds de natuurlijke groei van de plant. Op deze manier zorgen we voor een gelijkmatige en harmonieuze groei.

Droom jij van een harmonieuze tuin met volume en klasse? Met trots kunnen we zeggen dat we ons hierin onderscheiden van anderen.

Contacteer ons vrijblijvend!

Kreekhof’s tuinkalender maart

Maart, de maand waarin alle tuinfanaten hun groene vingers weer stilaan uit de kast kunnen halen. 

De eerste lentekriebels steken de kop op en dat betekent, werk aan de winkel! Waarmee kan je alvast aan de slag? We vertellen jullie er alles over in dit blogbericht. 

Tuinkalender maart.jpg

De border

Maart is de ideale periode om je border haar lenteopknapbeurt te geven en hier en daar bij te sturen. Vaste planten die niet goed tot hun recht kwamen kunnen nu verplaatst worden naar hun ideale stekje. Woekerende planten kunnen ingedijkt worden en volwassen plantgoed kan gescheurd of gestekt worden om hier en daar aan te vullen.

Voorzie jouw border na de opkuis van een vers laagje mengcompost om bodemleven aan te trekken en om jonge plantjes te beschermen tegen de laatste periodes met (nacht)vorst. Een vliesdoek of wat stro en bladeren kunnen hier ook soelaas brengen.

De gazon

Wil je binnen enkele maanden weer zorgeloos van je groene gazon genieten? Dat moet je nu de handen uit de mouwen steken. Verticuteren, bemesten en kale plekken opnieuw bezaaien zijn nu aan de orde. Kalk zou reeds aangebracht moeten zijn, maar let erop minstens drie weken te laten tussen het toedienen van kalk en meststoffen.

Snoeien

Met de lente in het vooruitzicht kan er al heel wat snoeiwerk gebeuren. Zomerbloeiende heesters (let wel op dat je geen bloeitakken verwijdert), klimrozen, botanische rozen, hortensia’s en struikrozen zijn alvast aan een flinke snoeibeurt toe. 

 

Genoeg werk aan de winkel dus! Heb je hulp nodig bij de onderhoudswerken in jouw tuin? Contacteer ons vrijblijvend en wij helpen jou met veel plezier op weg naar een prachtige tuin.

Tuinieren in de winter

De feestdagen zijn voorbij, tijd om er weer in te vliegen en wat kleine werkjes in je tuin onder handen te nemen! 

Hoewel het winter is en je tuin dus in rust is, moet je toch met een aantal dingen rekening houden.

Wintertuin

Niks zo leuk als een levendige tuin, en daar horen uiteraard vogeltjes bij. Voorzie voldoende voedsel voor de vogels in jouw tuin, strooi regelmatig eten op de voederplank of hang vetbollen op. 

De volgende tip is momenteel nog niet aan de orde, maar wie weet…. Wanneer de sneeuw massaal uit de lucht zou vallen, is het belangrijk je struiken sneeuwvrij te houden. Even schudden en klaar!

De temeperaturen zijn dit jaar nog niet vaak onder 0 °C gedoken en dus is de bodem nog niet te koud. Dus wil je in het voorjaar volop genieten van wat kleur in je tuin? Dan plant je best nu ‘bollen’ in je tuin. Kies voor contrasterende kleuren en je tuin zal je in het voorjaar verwennen met een prachtig kleurenpalet. 

Geef je tuingereedschap eens een goede beurt. Je hoeft het niet al te vaak te gebruiken deze periode van het jaar en dat maakt van de winter het ideale moment om je gereedschap goed schoon te maken. 

Genoeg te doen dus, want tuinieren in de winter is genieten in het voorjaar!

Laatste tip; Wil je je tuin dit voorjaar nog eens goed onderhanden laten nemen? Contacteer ons nu al voor het ontwerpen van jouw plannen. 

Je tuin winterklaar in 1, 2, 3

Maak je tuin nu winterklaar, nog voor het echt koud gaat worden en gaat vriezen. Wat met je gazon, vijver of andere planten? Kreekhof Tuinen helpt jouw tuin de winter door!

Blog.png

Je gazon? Daar hoef je vanaf nu nog weinig aan te doen. Zorg er wel voor dat je gazon vrij blijft van afgevallen bladeren, op deze manier kan hij ademen, krijgt hij genoeg licht en voorkom je te veel mosvorming. Een tweede puntje waar je op moet letten; loop niet over je gras vlak nadat het gevroren heeft. Door erop te lopen na het vriezen, raakt je gras beschadigd.  

Een mooie waterpartij of vijver in je tuin? Ook dan moet je op een aantal dingen letten! Zorg er eerst en vooral voor dat je vijver met vissen niet volledig kan dichtvriezen. Plaats waterplanten in je vijver, zo kan niet het hele oppervlak bevriezen en hebben je vissen en planten voldoende zuurstof.  

Wil je nog wat extra kleur in je tuin brengen? Zo lang het niet vriest is alles nog mogelijk, zoals het planten van voorjaarsbollen bijvoorbeeld.

Je gras houd je best zoveel mogelijk bladvrij, maar dat geldt niet voor de rest van je tuin. Afgevallen bladeren vormen namelijk een ‘winterjasje’ voor de planten die eronder groeien en helpen ze zo de winter door te komen. Potplanten zet je het beste binnen in een tuinhuis of garage.

Alle tips overlopen? Dan is jouw tuin helemaal klaar voor de koudere dagen.

Tuinieren in de nazomer, waar moet je op letten?

Tijdens de nazomer is het vaak nog heerlijk weer om te tuinieren. De dagen zijn nog vrij lang en je geniet van aangename temperaturen, ideaal dus om je groene vingers boven te halen! Toch zijn er enkele punten in je tuin die deze periode extra aandacht verdienen.

Blog.png

#1 Let op voor schimmels

Ondanks de fijne temperatuur, wordt het toch al wat vochtiger vanaf de maand augustus aangezien er periodes van regen durven optreden en de dauw op schaduwrijke plekken zelfs 24u kan blijven liggen. Let dus extra op voor schimmels op jouw planten en gazon, want hoe vochtiger, hoe groter de kans op schimmel.

Onze tip: maak na een gezellige avond op je terras een kleine wandeling in je tuin en controleer al je planten en je gazon. Fine-tune ook eventueel jouw beregeningsinstallatie, zo voorkom je grotere problemen.

#2 Maai je gazon niet wanneer hij nog te nat is

Wacht met maaien tot je gras relatief droog is. Wanneer je je gras te nat maait (aanhoudende dauw op schaduwrijke plekken), zorgt dat voor heel wat afval en bovendien wordt je gras eerder afgescheurd dan gesneden. Hierdoor creëer je een viltlaag in het gazon en krijg je lelijke wondes aan de grassprietjes.

#3 Verlies onkruid niet uit het oog

Warme temperaturen en vochtigheid? Tijdens de nazomer slaat onkruid een laatste keer toe! Zorg er dus voor dat je dit, ook na de vakantie, niet uit het oog verliest en blijf je onkruid verwijderen.

Met deze tips geniet je nog van enkele heerlijke zomerweken in jouw tuin! Heb je hulp of expertise nodig? Contacteer ons vrijblijvend.

Tuintrends voor deze zomer

Benieuwd naar dé zomertrends voor je tuin en terras? Wij zetten ze voor jou op een rijtje. So sit back, relax en laat je vooral inspireren!

Blog-1.png

#1 Zachte kleuren

Hallo zachte kleuren! Afgelopen jaar waren zachte pasteltinten in het interieur helemaal ‘in’. Deze vinden nu ook hun weg naar buiten. Lichte tuinmeubels met bijhorende accessoires in pastelkleuren zijn ‘the way to go’ deze zomer.

Bovendien zien we dat deze zachte tinten worden doorgetrokken in de bloemen en planten. Roomwitte bloemen laten zich prachtig combineren met kleuren en siergrassen zorgen dan weer voor een extra zachte uitstraling. Kortom ze maken van je tuin een wondermooi geheel!

Blog-2.png

#2 Meer ruimte voor samen zijn, ontspanning en de kleine wellness

Het leven davert als een sneltrein voorbij. Van de momenten die we samen doorbrengen, willen we ten volle kunnen genieten en hoe doe je dat beter dan in een gezellige tuin?

Loungesets zijn al een tijdje hip en trendy. Dan luidt de vraag: zijn er nog andere terrastrends om tot in de late uurtjes van elkaars gezelschap te genieten? Tuurlijk! Denk aan een mooie tuinhaard, een bartafel en rijkelijk gevulde terraspotten. Of overkap een deel van je terras. Ideaal om zowel tijdens warme zomeravonden als in het najaar van je terras te genieten.

Daarnaast zorgde de aanhoudende hitte van afgelopen zomer voor meer behoefte aan verkoeling. Een kleine waterpartij als verlengstuk van je terras of tuin is dé trend voor deze zomer. Kleine waterelementen, zoals een plunge pool of een buitendouche zijn ideaal om snel even af te koelen én nemen bovendien niet veel plaats in beslag!

 

#3 Warme zomers een stapje voor

De derde tuintrend heeft alles te maken met de warme zomers die we reeds achter de rug hebben en die we nu opnieuw beleven. Beregening, waterafvoer en plantkeuze zijn ‘hot topics’.

Steeds meer tuinen zijn voorzien van automatische beregening. Één keer intensief sproeien maakt op deze manier plaats voor een gestructureerde watervoorziening. Het voordeel? Je planten en gras krijgen op de juiste momenten en in de juiste hoeveelheden water, er gaat weining water verloren en er is een hoger rendement.

Anno 2019 is duurzaamheid een belangrijk begrip. Er bestaan steeds betere, duurzame oplossingen om je tuin te voorzien van water. Zo vang je in de natte maanden water op om in de warme maanden te gebruiken. Ecologisch en je waterrekening daalt erdoor!

Ook planten die goed tegen de droogte kunnen, zien we steeds vaker terugkomen in een pas aangelegde tuin.

 

Dus ben jij van plan om jouw tuin een make-over te geven? Denk dan aan deze tips of contacteer ons en wij maken je tuin in no-time summerproof!

Het maximale uit een kleine tuin halen: dat doe je zo!

Heb je geen grote tuin? Maak je geen zorgen! Zelfs van een kleine tuin kan je een groene oase maken. Beter nog, een kleine tuin leent zich er net perfect toe om tot een extra gezellige plek omgetoverd te worden. Hoe doe je dat nu juist? Wij geven je enkele tips.

Blog-1.png

 #1 Creëer diepte

Waarom diepte creëren? Dat doe je om je tuin groter te laten lijken. Goed nieuws! Er bestaan enkele simpele en vooral slimme trucjes:

Ten eerste kan je werken met niveaus. Leg bijvoorbeeld je terras iets hoger aan of kies voor een hoger gelegen border of gazon. Dit laat niet alleen je tuin groter lijken, het geeft je tuin ook een eigenzinnige touch.

Ten tweede laten grote, langwerpige terrastegels je tuin langer lijken. Guess what? Dit is exact het effect dat je wil creëren.

Als laatste werken ook waterelementen fantastisch. Heb je achteraan je tuin een muur? Plaats er dan een waterval, deze zorgen tevens voor een spiegeleffect wat je tuin groter doet lijken.

Blog-2.png

#2 Blijf bij één kleurenpalet en beperk het aantal plantensoorten

Werk met een kleurthema dat je mooi vindt en met grotere groepen van dezelfde beplanting. Waarom? Zo creëer je eenheid en straalt je tuin rust uit. Stem bijvoorbeeld de kleur van je parasol, bloempotten en kussens af. Of ga een stapje verder en stem de kleuren van je bloemen op elkaar af. Gezelligheid gegarandeerd! Nog een kleine tip: kies voor planten die ieder een seizoen representeren. Op deze manier blijft je tuin ‘overeind staan’, zélfs in de winter.

#3 Hagen en struiken: een goed idee?

Dacht je ook dat hagen en struiken ‘not done’ zijn in een kleine tuin? Niets is minder waar. Hoge hagen zijn ideaal om privacy te creëren. Kleine hagen of haagmassieven fungeren in de winter als structuurdragers en creëren dan weer tuinkamers. Super interessant als je wil voorkomen dat je tuin in één oogopslag te vatten is. Zo kan je zelfs in een kleine tuin op ontdekkingstocht gaan!

#4 De juiste verlichting

Het juiste licht is niet alleen binnenhuis belangrijk, maar ook in je tuin maakt het een verschil. Door de verlichting strategisch te plaatsen, ontstaat er opnieuw diepte. Wil je plaats besparen? Verwerk de verlichting dan in de grond. Ideaal voor kleine tuinen!

 

Heb je een kleine tuin? Weet je niet goed hoe je deze moet designen? Contacteer ons en wij helpen je met veel plezier verder! 

Breng je tuin weer tot leven: snoeien in de lente

De lente is aangebroken en dat betekent: snoeitijd! Voor velen vormt snoeien een bron van twijfels. Snoei ik wel genoeg weg, of juist teveel? Welke planten mag ik wel snoeien én welke niet? Wij geven je enkele tips om stressloos aan het werk te gaan.

Blog-1.png

Snoeiregels ‘to keep in mind’

 Per plantsoort zijn er verschillende redenen waarom snoeien belangrijk is. De ene plant hou je juist in model en de andere gaat er juist uitbundig van groeien of bloeien! Voor je hieraan begint, geven wij je graag enkele algemene snoeiregels mee.

#1 Belangrijk om te weten is of je planten, struiken en bomen in het voorjaar of in de zomer bloeien

Bij bloei in het voorjaar mag je pas snoeien nadat de plant in bloei heeft gestaan

De bloemknoppen vormen zich namelijk in het najaar én zo voorkom je dat je bloemknoppen afknipt die zich vorig jaar gevormd hebben. Dat betekent dat bij bloei in de zomer de knoppen zich vormen de maanden voor hun bloeiperiode. Deze mag je direct na de winter snoeien!

#2 Zorg steeds voor proper en scherp materiaal, zodat een “egale” snoeiwonde ontstaat die makkelijk kan dichtgroeien.

#3 Zieke of dode takken mag je altijd verwijderen. Let op, ontsmet je snoeischaar altijd met bijvoorbeeld Dettol na het snoeien van zieke takken. Zo geef je de ziekte niet de kans om zich verder uit te breiden. 

#4 Knip takken van struiken en bomen nooit te kort, dus knip ze vlak boven een knop af. Ongeveer 5 millimeter boven de knop is ideaal.

bloem.png

Welke plant snoei je waneer? 

#HEESTERS Na de wintermaanden is het tijd om de meeste heesters zoals vlinderstruiken, sommige hortensia’s en lavendel te snoeien. De plant zal nieuwe scheuten aanmaken en rijker bloeien!

#KLIMPLANTEN Klimplanten zijn super handig om als gevelbekleding of tuinafscheiding te gebruiken. Toch schieten ze snel alle kanten op. Je klimplant snoeien is daarom uiterst belangrijk! 

Maar wanneer snoei je jouw klimplant het best? Allereerst is het belangrijk om te weten dat er onderscheid is tussen bloeiende klimplanten, zoals clematissen en blad-klimplanten, zoals klimop.

Heb je een bloeiende klimplant die bloeit in de zomer? Dan mag je deze nu snoeien!

Blad-klimplanten mag je vanaf april geregeld bijsnoeien. Deze hebben de reputatie van snelgroeiend te zijn en toom je op deze manier in. Pluspunt: hoe meer je de plant  snoeit, des te meer vertakkingen er zijn en dat betekent meer privacy in je tuin.

#SIERGRASSEN Siergrassen zijn uiterlijk in april ook toe aan een snoeibeurt. Wacht hier niet te lang mee, want anders is de kans groter dat je de nieuwe scheuten die tevoorschijn komen beschadigt.

Hoe je siergrassen snoeit hangt helemaal af van het soort. Onze tip: zoek de snoeiwijze van je siergrassoort op. Dan ben je altijd save!

#VASTE PLANTEN Dit zijn alle planten die kruidachtig zijn en dus geen houtige delen hebben. In april raden wij aan om alle oude plantendelen af te knippen. Zo krijgen nieuwe scheuten ruimte om te ontwikkelen en te groeien!

 

Kijk je op tegen het werk? Contacteer ons en wij helpen je met veel plezier verder!